Kruidengeneeskunde

Kruidengeneeskunde (fytotherapie) is een onderdeel van de natuurgeneeskundige therapie. Het gebruik van natuurgeneeskundige middelen zoals kruiden, planten en mineralen is al eeuwen oud. Vroeger stonden de mensen dicht bij de natuur en wisten ze precies welke kruiden of planten ze moesten gebruiken als ze klachten ervaarden. De generatie van onze ouders kennen het spreekwoord nog 'voor elke ziekte is een kruid gewassen'.

Vaak wordt er dan gedacht aan grootmoeders wondermiddeltjes. Oftwel huis-, tuin- en keuken middeltjes. Zoals Arnica zalf voor blauwe plekken, of Calendula gel voor een licht verbrande huid. Daar is het zeker goed voor, maar kruiden kunnen veel breder worden ingezet.

De kracht van kruidengeneeskunde ligt in het vermogen om zwakke plekken in ons lichaam te versterken. Denk hierbij aan het versterken van de organen of het zenuwstelsel. Daarnaast zorgen kruiden ervoor dat de afvalstoffen het lichaam kunnen verlaten. De volgende kruiden ken je vast wel, zoals den, lavendel, kamille, tijm, paardebloem, rozenbottel of rozemarijn. Al deze kruiden hebben een geneeskrachtige werking. Het kruidenrecept wordt altijd op maat gemaakt. De kruiden kunnen ingenomen worden als tinctuur of als thee.