Voedings-en leefstijladviezen

Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding. (Hippocrates)

Vaak denken we bij voeding alleen aan eten, maar voeding kun je veel breder bekijken. Voeding is ook of het werk dat je doet je voldoening geeft (je voedt) en of de sociale omgeving waarin je verkeert, je een goed gevoel geeft. Krijg je er energie van of kost het je energie (stress)? Als er teveel stoffen of indrukken binnen komen die schadelijk zijn, dan moet het lichaam harder werken om deze stoffen en indrukken af te voeren.

Lukt dit niet goed dan worden deze stoffen en indrukken in het lichaam opgeslagen. Hierdoor raakt het lichaam vervuilt. Op den duur kan deze vervuiling de organen aantasten, waardoor ziekten ontstaan. De natuurgeneeskundige therapie wordt ingezet om de hoofd-uitscheidingsorganen (longen, nieren, lever, spijsvertering) sterker te maken waar dit nodig is, zodat ze weer beter in staat zijn de afvalstoffen af te voeren en de voedingsstoffen tot zich te nemen.

Iedereen is Uniek!

Wat voor de één werkt, kan voor de ander ziekmakend zijn. Denk bijvoorbeeld aan rauwkorst. Voor de één heel gezond en voor de ander moeilijk verteerbaar met buikpijn als gevolg. Tijdens alle behandelingen kijk ik altijd naar de totale mens. Hierdoor ontstaat er een compleet beeld. Het beeld laat zien hoe jij reageert en handelt als mens in verschillende situaties. Het wordt inzichtelijk welke reacties en handelingen je naar gezondheid bewegen en welke reacties en handelingen je zieker maken. Dit biedt handvatten om aan je eigen gezondheid te werken. 

Voedings- en leefstijladviezen zijn een onderdeel van de natuurgeneeskundige therapie. Het is belangrijk om je lichaam goed te voeden. Voedingstoffen zijn bouwstenen voor het lichaam en zorgen ervoor dat je lichaam goed kan functioneren. Soms kan het zo zijn dat je wel de goede voedingstoffen eet, maar dat je spijsvertering deze voedingstoffen niet kan verteren en opnemen. Op langere termijn kan dit tot klachten leiden. Denk hierbij aan het Prikkelbare Darm Syndroom, ontstekingen en overgevoeligheid voor gluten en lactose. Het voedingsadvies wordt ingezet op de klachten die je ervaart. Vaak wordt het voedingsadvies gecombineerd met kruiden die de spijsvertering weer opbouwen.